Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4293 razy.
ciasto:
3 żółtka
1 szklanka śmietany
25 dag margaryny,
10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
mąki tyle ile się wgniecie,
bakalie lub łuskane orzechy do dekoracji;
polewa:
1/2 szklanki mleka
12 dag ( 1/2 szklanki) cukru,
13 dag margaryny,
1 1/2 szklanki mleka w proszku,
1 łyżka kakao
Wyrobić ciasto kruche z żółtek, śmietany, margaryny, cukru i takiej ilości mąki pszennej, by można było je rozwałkować. Ciasto przetrzymać 30 min w lodówce, rozwałkować na grubość 1-2 cm i ułożyć na blasze, podnosząc brzegi na 2-3 cm. Piec 15-20 min w gorącym piekarniku. Przygotować polewę: mleko płynne, cukier, margarynę i kakao gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia i dodać przesiane przez sito mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na upieczony spód. Udekorować bakaliami lub kawałkami orzechów.