<- Zupa ziemniaczana przecieranaLista potraw z grupy: ZupaZupa ziemniaczana z grzybami po poznańsku ->

PDF Drukuj

Zupa ziemniaczana z baraniną (jesienna)

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1402 razy.



50 , dkg mięsa baraniego z kością
4 dkg mąki
20 dkg warzyw mieszanych
sól
60 dkg ziemniaków krajanych
pieprz
50 dkg pomidorów
2 ząbki czosnku
6 dkg smalcu

Mięso opłukać, zalać wrzącą wodą i powoli gotować, dodać oczyszczoną włoszczyznę, ugotować i wywar odcedzić, mięso obrać z kości, pokrajać. Jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać na małe kawałki, włożyć do odcedzonego wywaru, ugotować. Pomidory opłukać, pokrajać na cząstki. Sporządzić zasmażkę lekko zrumienioną, wlać do wrzącego wywaru, dodać pomidory, pokrajane mięso, sól, pieprz, zagotować. Przed wydaniem dodać roztarty czosnek lub drobno krajane listki czosnku. Porcję tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 1/2 litra.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności