Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3531 razy.
8 jaj,
25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
25 dag maku,
1 łyżka miodu naturalnego,
6 dag (2-3łyżki) tartej bułki,
1 cytryna lub sok cytrynowy,
olejek migdałowy,
20 dag bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce),
tłuszcz i tarta bułka do formy;
polewa kakaowa
Mak sparzyć, dokładnie odcedzić, zemleć trzykrotnie, wymieszać z płynnym miodem i olejkiem. Źółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z makiem, tartą bułką i bakaliami. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę, lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec około 60 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu polać polewą i ozdobić bakaliami.