<- Zupa z jabłek i czarnego bzuLista potraw z grupy: ZupaZupa z jagnięcia z estragonem ->

PDF Drukuj

Zupa z jabłek lub gruszek z owocami róży, podprawiona śmietaną

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 825 razy.



40 dkg jabłek kompotowych
3 dkg mąki
20 dkg surowych owoców róży
10-15 dkg cukru
20 dkg śmietany

Jabłka lub gruszki i owoce róży umyć, opłukać. Owoce róży zalać połową wrzącej wody przeznaczonej na zupę, szybko ugotować pod przykryciem, przecedzić i mocno odcisnąć na cedzaku. Inne świeże owoce o wysokiej zawartości witaminy C (porzeczki, rokitnik itp.) gotować razem z podstawowym surowcem i razem z nim przetrzeć. Jabłka lub gruszki pokrajać, zalać drugą połową wrzącej wody przeznaczonej na zupę, szybko ugotować pod przykryciem, przetrzeć i przecier zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do wrzącego przecieru, zagotować, do zupy dodać wywar z róży i cukier do smaku. Podawać zaraz po ugotowaniu, z grzankami z bułki w kromkach, makaronem, ryżem itp.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności