<- Zupa z makaronowego ciastaLista potraw z grupy: ZupaZupa z małży po marynarsku ->

PDF Drukuj

Zupa z malin lub jeżyn

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 802 razy.



40 dkg malin lub jeżyn
3 dkg mąki
20 dkg śmietany
ok. 15 dkg cukru

Zagotować odmierzoną ilość wody (1 1/2 litra).Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do wrzącej wody, zagotować i odstawić. Maliny lub jeżyny opłukać natryskując wodą (przez sitko), osączyć, przetrzeć. Przecier wlać zaraz do wody podprawionej śmietaną, dodać cukru do smaku. Zupę podawać gorącą lub zimną (wtedy studzić ją szybko w zimnej wodzie, pod przykryciem). Podawać z grzankami w kromkach, kruchymi paluszkami, biszkoptami itp. W ten sposób sporządza się zupy z cierpkimi pestkami (oprócz malin i jeżyn - truskawki, poziomki).


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności