<- Zupa z kury ß la UjhßzyLista potraw z grupy: ZupaZupa z malin lub je┼╝yn ->

PDF Drukuj

Zupa z makaronowego ciasta

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
J─Özyk: niezdefiniowany
Odwiedzono: 846 razy.



Kuchnia w─Ögierska
500 g ziemniak├│w
150 g w─Ödzonego boczku
1 jajo
1 łyżeczka mielonej papryki
m─ůka
1 str─ůk tureckiego pieprzu
s├│l

Z m─ůki i jaja zagnie┼Ť─ç twarde ciasto, cienko je rozwa┼ékowa─ç i na opr├│szonej m─ůk─ů stolnicy zostawi─ç do wysuszenia. P├│┼║niej rozrywa─ç je r─Ökami na kawa┼éki wielko┼Ťci 1 cm. Ziemniaki obra─ç, pokraja─ç w kostk─Ö i ugotowa─ç na p├│┼é mi─Ökko w osolonej wodzie. Usma┼╝y─ç na patelni drobno pokrojony boczek w─Ödzony i po wyj─Öciu skwarek zrumieni─ç na wytopionym t┼éuszczu kawa┼éki ciasta. Zrumienione na z┼éoty kolor kawa┼éki opr├│szy─ç mielon─ů papryk─ů, zala─ç wywarem z ziemniak├│w, posoli─ç, doda─ç pieprz turecki i stopniowo dodawa─ç na p├│┼émi─Ökkie kostki ziemniak├│w oraz skwarki. Gotowa─ç dalej na bardzo s┼éabym ogniu, aby ciasto si─Ö nie rozpad┼éo. Kto nie ma czasu albo ochoty samemu przyrz─ůdzi─ç ciasta makaronowego, mo┼╝e pos┼éu┼╝y─ç si─Ö gotowym makaronem jajecznym, co znacznie skr├│ci czas przygotowania zupy.


Nades┼éa(a): Cartall - Ksi─ů┼╝ka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialno┼Ťci