<- Zupa szpinakowaLista potraw z grupy: ZupaZupa śliwkowa ->

PDF Drukuj

ZUPA SZYBKOŚCIOWA

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 834 razy.



Kuchnia chińska
3 listki sałaty lub 4-5 listków szpinaku
1 marchewka
2 cebule dymki lub mała cebula
10-15 dag cukini lub świeżego ogórka
1/4 małego selera
10 dag wołowiny lub wieprzowiny (lekko zmrożone)
1 łyżka oleju
2 plasterki świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki wywaru l lub ll
1 1/2 szklanki wody
Przyprawy:
1 łyżeczka oleju
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sałatę lub szpinak (bez ogonków) wypłukać, pokrajać jak makaron. Oczyszczoną marchewkę i seler pokrajać w słupki o grubości zapałki. Szczypior pokrajać w 1 cm kawałki, cebulę w piórka. Nieobraną cukinię lub ogórek pokrajać w grube plasterki. Mięso pokrajać w bardzo cienkie plasterki (mięso lekko zmrożone łatwiej kroić) i wymieszać z olejem, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną, po czym odstawić. Rondel postawić na ogniu, wlać łyżkę oleju, mocno podgrzać, dodać imbir i sól, wlać wywar i wodę, doprowadzić do wrzenia. Włożyć marchewkę i seler, gotować 5 min na średnim ogniu, Dodać cukinię lub ogórka, gotować 5 min. Kłaść plasterki wieprzowiny na wrzącą zupę, gotować minutę (dodać wołowinę razem ze szpinakiem lub sałatą). Wsypać cebulę, gotować 1 min. Dodać sałatę lub szpinak (i wołowinę), doprowadzić do zagotowania, zestawić z ognia. Podawać zupę natychmiast. Proporcje: dla 4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności