<- Flaczki (in English)Lista potraw z grupy: ZupaFlaki 1 ->

PDF Drukuj

FLACZKI PO CHIŃSKU

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1684 razy.



Kuchnia chińska
1/2 kg flaczków (żołądek wieprzowy)
gruba sól
ocet (6%)
1 szklanka wytrawnego białego wina
2 łyżeczki sosu sojowego
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
1/2 łyżeczki cukru
2 1/2 dag suszonego serka sojowego tofu (dowolnie)
mała puszka orzechów gingko lub 5 dag migdałów bez łupinek
1/2 szklanki orzechów ziemnych bez ciemnych łupinek

Usunąć tłuszcz z żołądka, mocno natrzeć solą z wierzchu i wewnątrz, wypłukać zimną wodą, następnie zakwaszoną i jeszcze raz czystą wodą. Czynności powtórzyć dwukrotnie. Dwanaście szklanek wody doprowadzić do wrzenia, włożyć oczyszczony żołądek gotować 3 min, odcedzić, płukać pod bieżącą wodą aż będzie zimny. Pokrajać w paski 1 1/2 x 6 cm. Włożyć do rondla, wlać 3 szklanki wody, wino, sos sojowy, przyprawić solą, przyprawą i cukrem, dodać namoczony serek sojowy pokrajany w paski, orzechy gingko lub migdały i orzeszki ziemne, przykryć doprowadzić do wrzenia. Dusić na małym ogniu przez 1/2 godz. Podawać na gorąco, z ryżem lub świeżą bułeczką. Proporcje: dla 4 osób Uwaga! Zamiast serka sojowego i orzechów można dodać 2-3 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczkź imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 - 1/2 łyżeczki chilli przed duszeniem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności