<- Zupa grochowaLista potraw z grupy: ZupaZupa grochowa. ->

PDF Drukuj

Zupa grochowa przecierana

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1629 razy.



6 szklanek wywaru z włoszczyzny,
50 dag grochu całego lub 35 dag łuszczonego,
5 dag słoniny,
cebula,
1,5 łyżki mąki,
sól,
majeranek,
ziele angielskie

Groch uprzednio namoczony ugotować do miękkości (grochu łuszczonego nie moczyć) i przetrzeć przez sito lub w przypadku łuszczonego zemleć w maszynce, dodać do wywaru. Przesmażyć słoninę z cebulą, dodać mąkę, zasmażyć ją na jasnozłoty kolor. Zupę zagotować z zasmażką i przyprawić do smaku. Podawać z grzankami lub z chlebem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności