<- Najszybszy torcikLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaNapoleon ->

PDF Drukuj

Najszybszy torcik z truskawkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3150 razy.


50 dag truskawek,
35 dag gotowych małych bez,
1 szklanka śmietany kremówki,
1 torebka cukru waniliowego,
1 łyżeczka żelatyny,
15 dag cukru.

Truskawki przebrać, umyć i usunąć szypułki. Kilka dorodnych, jednakowej wielkości owoców odłożyć do dekoracji. Źelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje dodać 2 łyżki wody i podgrzać, aż się rozpuści. Śmietankę ochłodzić, dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki i posypać je resztą cukru. Przykryć bitą śmietaną, a wierzch przybrać odłożonymi owocami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności