<- Napoleonka na kruchym spodzieLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaNapoleonka z ciasta półfrancuskiego śmietankowego ->

PDF Drukuj

Napoleonka z ciasta francuskiego z kremem

Dodano: 2000-07-25 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 19244 razy.


ciasto:
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
1 jajo,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka octu,
sól,
5 dag (2 czubate łyżki) mąki do podsypania,
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru do posypania

krem:
8 dag (4 łyżki) mąki pszennej,
8 dag (4 łyżki) mąki ziemniaczanej,
25 dag (1 szklanka) cukru,
4 szklanki mleka,
4 żółtka,
2 jaja,
1 laska wanilia,
esencja lub cukier waniliowy,
5 dag masła

Sporządzić ciasto francuskie. Podzielić je na 2 części, rozwałkować każdą część, dostosowując placek do wielkości blachy. Placki przenieść wałkiem na blachę, ponakłuwać widelcem, posmarować wodą i upiec w bardzo gorącym piekarniku. Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim tak, aby spód ciasta był na wierzchu. Wyrównać boki, pokroić w kwadraty o bokach 56 cm, posypać cukrem pudrem.
Krem: do miski wsypać cukier; mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszać. Jaja i żółtka ubić, wlać do mieszaniny mąki i cukru, dokładnie połączyć. Mleko zagotować z wanilią. Do gotującego się mleka wlewać mieszaninę jaj, cukru i mąki. Stale mieszając, gotować do zgęstnienia kremu. Otrzymamy krem nieco przestudzić i wymieszać z esencją (jeżeli mleko nie było gotowane z wanilią).

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
A jak się robi ciasto francuskie jak można wiedzieć. Ciacho pyszne przepis nie kompletny
Nadesłał(a): Napoleonka-mniam <Napoleonka@napoleonka.pl> 2008-07-06 20:07:48

wyszlo bardzo pyszne po prostu rozplywa sie w ustach.
Nadesłał(a): barbara <bicze@o2.pl> 2009-02-24 11:02:18

ilec piec ciasto?
Nadesłał(a): paula8612 <paula8612@wp.pl> 2010-01-16 15:01:11


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności