<- Napoleonka na krakersachLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaNapoleonka z ciasta francuskiego z kremem ->

PDF Drukuj

Napoleonka na kruchym spodzie

Dodano: 2000-07-25 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4537 razy.


ciasto:
40 dag (2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany;

krem:
4 szklanki mleka,
3 żółtka,
1 jajo,
25 dag (1 szklanka) cukru,
10 dag ( 1/2 szklanki) mąki krupczatki,
cukier waniliowy

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną i śmietaną. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce (co najmniej 30 min). Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość około 1/2 cm, przełożyć z wałka na blachę i ponakłuwać widelcem. Upiec 2 placki.
Przygotować krem: żółtka, jajo, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę. 3 szklanki mleka zagotować. Szklankę zimnego mleka wymieszać z mąką krupczatką i ciągle mieszając wlać do gorącego mleka. Całość zagotować i nie przerywając mieszania połączyć z utartymi jajami, zagęścić na parze (naczynie z kremem umieścić na garnku z gotującą się wodą), ostudzić. Krem rozsmarować na jednej warstwie upieczonego ciasta i przykryć ostrożnie drugą warstwą. Ciasto pokroić na kwadraty.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności