Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną i śmietaną. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce (co najmniej 30 min). Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość około 1/2 cm, przełożyć z wałka na blachę i ponakłuwać widelcem. Upiec 2 placki.
Przygotować krem: żółtka, jajo, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę. 3 szklanki mleka zagotować. Szklankę zimnego mleka wymieszać z mąką krupczatką i ciągle mieszając wlać do gorącego mleka. Całość zagotować i nie przerywając mieszania połączyć z utartymi jajami, zagęścić na parze (naczynie z kremem umieścić na garnku z gotującą się wodą), ostudzić. Krem rozsmarować na jednej warstwie upieczonego ciasta i przykryć ostrożnie drugą warstwą. Ciasto pokroić na kwadraty.