Kuchnia węgierska
400 g podrobów z kurczaka
1 pęczek zielonej pietruszki
2 marchwie
1 łyżeczka posiekanej cebuli
2 pietruszki
40 g masła
1 kalarepa
2 żółtka
plaster selera
1 filiżanka kwaśnej śmietany
100 g fasolki szparagowej
sok z cytryny
50 g świeżych grzybów sól
Podroby z kurczaka dokładnie umyć, ugotować w osolonej wodzie, często szumując. Oczyszczoną włoszczyznę pokroić w kostkę, grzyby pokroić w plasterki; wszystko razem z fasolką szparagową i cebulą dusić w tłuszczu, w razie potrzeby dolewać trochę wody, dodać dc miękkich podrobów i jeszcze przez kilka minut pogotować. W wazie, w której zupa podana zostanie na stół, wymieszać żółtka z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i posiekaną zieloną pietruszką i zalać gorącą zupą.