<- Zupa jablkowaLista potraw z grupy: ZupaZupa jabłkowa 1 ->

PDF Drukuj

Zupa jabłeczna na zimno

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1429 razy.



Kuchnia węgierska
600 g kwaśnych jabłek
2 filiżanki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru
2 żółtka
szczypta cynamonu
skórka z cytryny
1 łyżka mąki
sok z cytryny

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry i gotować do miękkości w ok. 1 1/2 I wody razem z cukrem, cynamonem i kawałkiem skórki z cytryny. Mąkę wymieszać z kwaśną śmietaną, zagęścić nią zupę i jeszcze raz zagotować. Źółtka wbić do wazy i wlać na nie ciepłą zupę. Po wystygnięciu przyprawić zupę do smaku sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Podawać na stół, kiedy będzie zimna jak lód. W ten sam sposób można przyrządzić zupę wiśniową lub czereśniową. Wtedy należy usunąć pestki.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności