Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka uprzednio namoczonego na noc grochu (jeśli w połówkach, to niemoczonego),
2-3 marchwie,
3-4 kartofle,
10 dag wędzonego boczku,
1 cebula,
1 I wody;
sól do smaku
Groch (wraz z wodą, w której się moczył) zalać w szybkowarze wodą, wrzucić oczyszczone i pokrojone kartofle i marchew. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie pokroić boczek, usmażyć na nim oczyszczoną i pokrojoną drobno cebulę. Po otwarciu szybkowaru zupę posolić i włożyć usmażony boczek z cebulą. U w a g a. Kto lubi, może dać więcej marchwi, zupa jest wtedy bardziej słodka. Kartofli i marchwi można nie kroić. a po otwarciu szybkowaru pognieść tłuczkiem do kartofli.