Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8935 razy.
GROCH:1/2 kg WĘDZONKA:15 dag CEBULA:1 ZIEMNIAKI:1/2 kg PRZYPRAWY:
Uwagi: groch - żółty, suchy, może być niełuskany, przyprawy - majeranek, sól, pieprz.
Groch zalać wodą, dodać 2/3 wędzonki i gotować, az groch się zupełnie rozgotuje. Wówczas dodać pokrajane w kostkę ziemniaki. Resztę boczku stopić na patelni na skwarki, dodać posiekaną cebulę, podrumienić i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Uwaga: delikatniejsza jest zupa z łuskanego grochu, ale niektórzy lubią taką nie przecieraną z całego grochu. niesamowity smak i aromat prawdziwej zupy... Nadesłał(a): ewa <akwe101@interia.pl> 2006-02-05 13:02:16
wspaniala polska zupka Nadesłał(a): chucky <chuckypl@aol.com> 2006-10-22 10:10:13