<- Kapuśniak po alzackuLista potraw z grupy: ZupaKapuśniak po mazursku ->

PDF Drukuj

Kapuśniak po francusku 45 min

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1654 razy.



Kuchnia z szybkowaru
Około 50 dag świeżej kapusty,
1 kg bobu w strąkach;
2 marchwie,
2 rzepki (lub kalarepki),
2 goździki,
2 ząbki czosnku,
2-3 kartofle,
1 łyżka przyprawy "Jarzynka" lub "Vegeta",
50 dag solonej wieprzowiny,
1 komplet podróbek z gęsi bez wątróbki (skrzydła, szyja, nóżki itd.),
5-6 ziaren pieprzu,
2 I wody;
sól,
majeranek i listki bazylii do smaku

Wieprzowinę wymoczyć w zimnej wodzie w celu usunięcia nadmiaru soli. Bób wyłuskać, marchew oskrobać, rzepkę i kartofle obrać, wszystko umyć, pokroić w dość duże kawałki, kapustę poszatkować. Włożyć do szybkowaru, zalać wodą, dodać pieprz, goździki, czosnek, przyprawę do zup, podroby gęsie i mięso. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, mięso wyjąć, pokroić na porcje lub mniejsze kawałki i z powrotem włożyć do zupy; to samo zrobić z mięsem obranym z podró5ek gęsich. Sprawdzić smak i ewentualnie dosolić, dodać majeranku i bazylii. Zupa powinna być gęsta; jeśli jest za rzadka - wrzucić kilka kawałków pokrojonej w kostkę czerstwej bułki, wymieszać i pogotować 2-3 minuty. Zupa ta może stanowić danie jednogarnkowe na obiad lub kolację.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności