<- Zupa z soczewicyLista potraw z grupy: ZupaZupa z soczewicy po staropolsku 20 min ->

PDF Drukuj

Zupa z soczewicy po francusku 25 min

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 909 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 I wywaru z baraniny lub wołowiny (albo 1 I wody i 50 dag kości wołowych),
0,75 szklanki soczewicy,
5 dag masła,
1 cebula,
1 szczypta suszonej mięty,
1 łyżka siekanej natki pietruszki;
sól i pieprz do smaku,
po 1 łyżce wytrawnego wina na talerz

Cebulę usmażyć na maśle w szybkowarze, wrzucić soczewicę. Chwilę posmażyć, zalać wywarem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać wino, posypać pietruszką. Uwaga. Smażone masło nie jest zdrowe, można odstąpić od oryginalnego przepisu, stosując inny dowolny tłuszcz - zupa będzie wprawdzie mniej smaczna, lecz zdrowsza.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności