<- Zupa z soczewicy po francusku 25 minLista potraw z grupy: ZupaZupa z soi i kiszonej kapusty ->

PDF Drukuj

Zupa z soczewicy po staropolsku 20 min

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1418 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 I wywaru z kości (lub woda oraz 0,5 kg kości i włoszczyzna bez kapusty),
0,5 szklanki soczewicy,
2-3 kartofle,
2-3 łyżki mąki,
0,5 jaja i woda na ciasto,
1 cebula,
4 dag tłuszczu,
1 łyżka mąki na zasmażkę;
sól,
pieprz,
majeranek,
gałka muszkatołowa i przyprawa typu "Vegeta" do smaku

Oczyszczoną cebulę drobno pokroić, usmażyć w szybkowarze na tłuszczu, wsypać mąkę i lekko zrumienić. Zalać wywarem, wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę kartofle, wsypać soczewicę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie z mąki, jaja i wody zagnieść twarde ciasto. Po otwarciu szybkowaru wetrzeć ciasto do zupy na tarce do jarzyn zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i przyprawą do zup. Jeżeli zamiast wywaru użyte były kości i włoszczyzna, to przed wtarciem ciasta wyjąć wkładkę z nimi. Włoszczyznę użyć np. na sałatkę do kolacji.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności