<- Arroz Con Tomate (Ryż po hiszpańsku)Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżBabka gryczana z sosem z tofu ->

PDF Drukuj

Austriacka sałatka ziemniaczana

Dodano: 2010-10-03 21:02:43
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 4084 razy.


1 kg małych ziemniaków o zwięzłym miąższu
1 łyżka kminku,
1 listek laurowy,
1 ząbek czosnku,
5 łyżek octu winnego,
2 łyżeczki musztardy,
sól, pieprz,
6 dag kaparów,
1/2 szklanki oleju,
1 pęczek dymki,
25 dag pomidorków koktajlowych,
po 2 gałązki rozmarynu i bazylii,
5 gałązek tymianku,
8 dag czarnych oliwek,
1 główka sałaty (np. lollo bianco)

Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej
wodzie z kminkiem i listkiem laurowym (15 minut).
Odcedź, obierz, pokrój na ćwiartki. Czosnek przeciśnij
przez praskę, wymieszaj z octem, olejem, musztardą i
połową kaparów, przypraw do smaku pieprzem. Składniki
dokładnie zmiksuj, aby powstała gładka masa. Polej
ziemniaki, wymieszaj, odstaw na 3 godziny do lodówki.
Posiekaj zieleninę, dodaj do ziemniaków. Włóż przekrojone
na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w cieniutkie
krążki dymki, resztę kaparów oraz oliwki. Podawaj
na liściach sałaty.

Nadesłał: Małgorzata Znamierowska <www.niedziela.nl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności