<- PASCHALista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPączki ->

PDF Drukuj

Pascha wielkanocna z bakaliami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3338 razy.


1 kg tłustego twarogu,
10 dag masła,
1/2 szklanki śmietanki kremówki,
6 żółtek,
40 dag (2 szklanki) cukru pudru,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu).

Przygotować bakalie: namoczyć, osączyć, posiekać. Ser przepuścić przez maszynkę. Źółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzeć w misce. Stopniowo dodawać ser, żółtka z cukrem, śmietankę, przesianą wanilię lub cukier waniliowy, starannie masę ucierając. Dodać bakalie, wymieszać. Durszlak lub sito umieścić w rondlu, wyłożyć czystą podwójnie złożoną gazą, napełnić masą serową i mocno związać końce gazy. Masę przykryć nieco mniejszym talerzykiem i obciążyć 2 kg ciężarkiem. Po 2-3 godzinach babkę delikatnie wyjąć i wyłożyć na większy okrągły talerzyk, przybrać bakaliami i podawać zaraz po przyrządzeniu. Przechowywać w lodówce.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności