<- PIERNIK BEZ MIODULista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik bez miodu (na karmelu) 1 ->

PDF Drukuj

Piernik bez miodu 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3115 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki pszennej,
25 dag (1 szklanka) cukru,
3 jaja,
1 łyżeczka mielonych korzeni lub przyprawy piernikowej,
5 dag smalcu lub oleju,
szklanka wody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz i tarta bułka do formy

10 płaskich łyżek cukru utrzeć do białości z żółtkami i tłuszczem. Resztę cukru mocno zrumienić na karmel, dodać korzenie i zagotować ze szklanką wody. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Roztwór karmelu i korzeni dodawać stopniowo do mąki, wciąż ucierając. Masę wymieszać dokładnie z utartymi żółtkami i tłuszczem. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ostrożnie z ciastem. Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w ciepłym piekarniku 50-60 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności