<- Piernik bez miodu (na karmelu) 1Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik na piwie ->

PDF Drukuj

Piernik dojrzewający 2 tygodnie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3509 razy.


60 dag (3 szklanki) mąki,
13 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
8 dag (4 łyżki) cukru na karmel,
1/2 szklanki mleka,
1 duże lub 2 małe jaja,
25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
przyprawa piernikowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Cukier zrumienić na karmel. Dodać miód, margarynę oraz cukier i stale mieszając rozpuścić. Po ostygnięciu stopniowo dodawać przesianą mąkę, jaja i przyprawy, wlać mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do kamiennego garnka. Garnek przykryć pergaminem, obwiązać i odstawić do lodówki na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 50-60 min w ciepłym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności