Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2994 razy.
75 dag (niepełne 4 szklanki) mąki,
1/2 kg dyni obranej i oczyszczonej,
25 dag (1 szklanka) cukru,
niepełna szklanka mleka,
3 jaja,
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny,
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży,
szczypta soli,
tłuszcz do formy
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami letniego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, ciepłe mleko, cukier, jaja olej, olejek zapachowy, wyrośnięte drożdże i startą dynię. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć je na wysmarowaną tłuszczem blachę i poczekać, by jeszcze podrosło. Piec około 50 min w średnio gorącym piekarniku.