Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8080 razy.
ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
15 dag (8 łyżek) cukru,
13 dag margaryny,
4 jaja,
1 1/2 szklanki mleka,
5 dag drożdży,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do formy;
kruszonka:
5 dag margaryny,
5 dag (3 łyżki) cukru,
10 dag ( 1/2 szklanki) mąki.
Rozkruszyć drożdże, zalać połową letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić w ciepłym miejscu do wy rośnięcia. Do miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i wyrabiać ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki, dodać roztopioną margarynę i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę, łącząc stopioną margarynę z cukrem i mąką lub siekając wszystkie te składniki razem, a następnie schłodzić ją. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypać kawałkami kruszonki. Odstawić na chwilę, aby jeszcze podrosło. Piec około 60 min w średnio gorącym piekarniku. Po jakimś czasie, aby zapobiec przypaleniu kruszonki, ciasto przykryć pergaminem.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Szanowny Autorze placka drożdżowego.
Czy kiedykolwiek robiłeś go wg. tego przepisu ? Użyta ilość mąki jest stanowczo za mała. Ciasto przygotowane zgodnie z Twoim przepisem jest rzadkie jak jogurt, a to lekka przesda. Musiałem dosypać ok. 20 dkg mąki, bo inaczej lipa. Mam pewne wątpliwości do użycia przez Ciebie jajek. Sądzę, że powinny być 4 żółtka i wtedy być może ciasto miałoby słuszną konsystencję. Poza tym nie używasz soli. Tzw. szczypta jest w mojej opinii niezbędna.
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Nadesłał(a): JP 2007-08-05 13:08:13
ludziska wysyłają niby przepisy,które nimi nie są.
każdy przepis przed zastosowaniem powinien być poddany porównaniu z postawowymi zasadami - np: proporcjami głównych
składników np mleko:mąka
po zebraniu doświadczenia wiadomo ,że 375 ml mleka i 400 gram mąki + reszta = ciasto na racuchy a nie wykwintny drożdżowiec Nadesłał(a):