<- Rogaliki od HalinkiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaRogaliki serowe z marmoladą ->

PDF Drukuj

Rogaliki półfrancuskie z różą

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4521 razy.


60 dag (3 szklanki) mąki,
1 szklanka śmietany,
25 dag margaryny,
szczypta soli,
1 dag (1 łyżeczka) cukru,
konfitura z płatków róży,
1 białko do smarowania,
cukier kryształ do posypania

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę, sól i cukier. Składniki połączyć nożem i lekko zarobić (w cieście powinny być widoczne małe grudki tłuszczu). Ciasto oziębić, rozwałkować na grubość około 1/2 cm, pokroić w prostokąty 6 x 8 cm. Dłuższy bok prostokąta posmarować konfiturą, zwinąć w rurkę tak, żeby w środku powstała wolna przestrzeń. W miejscu złączenia naciąć 34 razy i wygiąć w podkówkę nacięciem na zewnątrz. Rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności