<- Dorsz po katalonskuLista potraw z grupy: RybyDorsz po rzymsku ->

PDF Drukuj

Dorsz po lwowsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2465 razy.


kuchnia ukraińska:

80 dag dorsza,
1/2 średniej bułki moczonej w mleku,
10 dag cebuli,
10 dag suszonych śliwek,
1/2 szklanka majonezu,
3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
30 dag warzyw /marchewka, pietruszka, cebula, por, sler/,
sól,
pieprz
Dorsza, cebule oraz bułkę przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i formować pulpety. Przygotować wywar z warzyw, włożyć pulpety, gotować 30 minut. Śliwki namoczyć w małej ilości wody z winem, ugotować, przetrzeć przez sito, dodać do majonezu. Zalać zimne pulpety sosem. Podawać z pszennym lub razowym pieczywem, masłem oraz kwaszonym ogórkiem.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności