<- Dorsz po greckuLista potraw z grupy: RybyDorsz po lwowsku ->

PDF Drukuj

Dorsz po katalonsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2290 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
1 kg filetow z dorsza,
100 g szynki,
500 ml bialego polwytrawnego wina,
4 lyzki oleju,
1 lyzka smalcu,
2 duze zabki czosnku,
1 duza cebula,
2 baklazany,
1 cukinia,
3 czerwone papryki,
6 pomidorow,
2 liscie laurowe,
sol, pieprz.

1. Jarzyny umyc. Baklazany obrac, pokroic na grube plastry, posolic, odstawic
na sicie na 30 min. Cukinie obrac i pokroic na plastry. Pomidory sparzyc
wrzatkiem, obrac ze skorek i pokroic na cwiartki. Z papryk wyjac gniazda nasienne i pokroic w paski. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Czosnek grubo
posiekac.
2. W plaskim garnku rozgrzac 2 lyzki oleju, podsmazyc czosnek i cebule. Dodac
baklazany, papryke, pomidory i cukinie. Dusic na malym ogniu 15 min stale
mieszajac.
3. Filety umyc, osaczyc i posolic. Szynke pokroic w paski.
4. W duzym garnku rozgrzac smalec i pozostaly olej. Usmazyc filety z obu stron
na zloty kolor. Dodac pokrojona szynke, zalac winem i dusic 5 min. Do ryby
dodac jarzyny i dusic razem jeszcze 5 min.
5. Rybe podawac na ogrzanym polmisku lub w naczyniu, w ktorym byla przygotowana

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności