Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5428 razy.
1 kg sera tłustego,
3 jaja,
6 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
cukier waniliowy,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru),
rodzynki,
herbatniki lub biszkopty
Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito perlonowe i włożyć do rondla. Dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i jaja. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrzednie, dosypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gęstniejącą masę zestawić z ognia, gdy pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza. Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i wypełnić masą serową. Sernik ostudzić, udekorować owocami i wstawić do lodówki.