<- Sernik brzoskwiniowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSernik gotowany 1 ->

PDF Drukuj

Sernik czarno-biały

Dodano: 2004-12-26 16:47:32
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 5880 razy.


1 Budyń o smaku waniliowym,
1 Cukier wanilinowy WINIARY,
5 jajek,
1,5 szkl. cukru,
1 kostka miękkiego masła,
1 kg sera mielonego na sernik,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
2 łyżki rodzynek
Ciasto:
2 szkl. mąki (300 g),
3/4 szkl. cukru pudru,
3/4 kostki masła,
2 łyżki kakao,
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Źółtka utrzeć z cukrem i Cukrem wanilinowym,białka ubić na pianę. Do utartych żółtek dodać masło i razem miksować.Następnie dodać ser, Budyń (proszek) i mąkę. Na koniec połączyć z pianą.Dodać bakalie. Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia.Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny dolodówki, następnie podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i przełożyćdo wysmarowanej masłem tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową izetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić donagrzanego do 180C piekarnika i piec przez około 60 minut.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut Czas pieczenia: 60 minut

Nadesłał: M.Ostrzyżek <wenus.wenus1@wp.pl>
jako cukiernik z krakowskiej cukierni,musze przyznac ze pomysl calkiem niezly,nawet sam sprobuje,aczkolwiek zastanawia mnie to ciasto na spodzie(beton)ale zobaczymy.moze warto.proponuje oddzielic troche sera,wymieszac z przesianym kakaem,i zrobic"mozajkę"na wylanej masie serowej.NARX
Nadesłał(a): cukrzyk@neostrada.pl <www.wenus.wenus1@wp.pl> 2006-10-05 10:10:03


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności