Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4352 razy.
2 l mleka,
8 żółtek,
25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
2 szklanki śmietany,
250 dag masła lub margaryny,
1 opakowanie galaretki,
3-4 czubate łyżeczki kakao,
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
cukier waniliowy,
bakalie,
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka z cukrem waniliowym i śmietaną. Gotować, stale mieszając, do utworzenia się sera. Zestawić z ognia na kilka minut. Wylać na sitko wyłożone gazą i pozostawić na 2 godziny do odsiąknięcia. Przyrządzić galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać serek, ucierając na gładką masę. Dodać bakalie. Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wyłożyć dwiema warstwami na ciasto biszkoptowe, kruche lub herbatniki umieszczone w tortownicy. Zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
zrobiłam jest beznadziejny , ten ser bezsmaku pachnie jajkami ugotowanymi, zbity w grudki cieżko go rozetrzec na gładka mase , poprostu NIEDOBRY .ja tylko zmarnowałam produkty nikt niechcial jeśc Nadesłał(a): polka 2006-08-29 16:08:46