<- Białe pierniczki norymberskieLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBiszkopciki ->

PDF Drukuj

Białkowiec

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5714 razy.


60 dag (3 szklanki) mąki,
szklanka białek,
szklanka oleju słonecznikowego lub oliwy,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
1/2 szklanki letniego mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Białka ubić z cukrem. Do piany dodawać stopniowo olej, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, ciągle ubijając. Na końcu można dodać bakalie. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 45 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
pychota
Nadesłał(a): (-_-) 2006-01-22 11:01:18


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności