<- BEZY ZE ŚMIETANĄLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBiałkowiec ->

PDF Drukuj

Białe pierniczki norymberskie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3437 razy.


20 szt. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
350 g migdalow,
plaska lyzeczka mielonego cynamonu,
szczypta galki muszkatolowej,
mielone gozdziki (na koniec noza),
50 g kandyzowanej skorki cytrynowej i pomaranczowej,
4 bialka,
250 g cukru pudru,
szczypta soli,
20 okraglych oplatkow srednicy 9 cm.
Lukier:
50 g cukru pudru,
lyzka goracej wody,
kilka kropli soku z cytryny.

1. Utarte migdaly wymieszac z przyprawami, skorka pomaranczowa i cytrynowa.
Bialka ubic na sztywna mase ze szczypta soli. Dodac cukier, ubijac mikserem
5 min. Dodac mase migdalowa.
2. Oplatki ulozyc na blasze do pieczenia, wylozyc na nie mase (na srodku oplatka, do wysokosci 2 cm), zostawic na noc do wysuszenia.
3. Nastepnego dnia piec w temp. 150żC ok. 40 min. Wierzch pierniczkow smarowac
utartym z podanych skladnikow lukrem, ozdobic obranymi ze skorki migdalami
i kandyzowanymi owocami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności