Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3377 razy.
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
30 dag margaryny,
3 żółtka,
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru,
starta na tarce skórka z cytryny,
1 kg rabarbaru,
25 dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru,
cukier waniliowy,
2-3 łyżki tartej bułki,
4 białka,
20 dag (niepełna szklanka) cukru do piany
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i cukier puder. Połączyć składniki. Ciasto schłodzić w lodówce. Umyty rabarbar oczyścić z włókien, pokroić na drobne kawałeczki i rozgotować z cukrem, nieco odparowując. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (dno i boki do połowy wysokości) i podpiec w gorącym piekarniku. Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, posmarować rabarbarem, ponownie posypać bułką, a następnie kruszonką z pozostałego kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika i dopiec na rumiano. Ubić pianę z białek, dodając w trakcie ubijania cukier. Zrumienioną szarlotkę wyjąć, przykryć pianą i ponownie wstawić do piekarnika (przestudzonego i nastawionego na najmniejszy płomień). Gdy piana zmieni kolor na jasnosłomkowy, szarlotkę wyjąć.