<- Szarlotka z moreliLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSzarlotka z rabarbarem ->

PDF Drukuj

Szarlotka z polewą miodowo - migdałową

Dodano: 2005-02-10 12:38:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2912 razy.


1)1 Budyń o smaku śmietankowym
2)200 g mÄ…ki
3)225 g cukru
4)1 jajko
5)190 g masła
6)2 kg jabłek
7)sok z 1 cytryny
8)1 łyżka mąki ziemniaczanej
9)100 g rodzynków
10)1 łyżka miodu
11)60 g płatków migdałowych
12)2 łyżki mleka

Ciasto: Z mÄ…ki, 100 g cukru, jajka i 130 g masÅ‚a zagnieść ciasto,wÅ‚ożyć do lodówki na 0,5 godz. TortownicÄ™ wysmarować masÅ‚em, wyÅ‚ożyćciastem formujÄ…c brzegi. Masa jabÅ‚kowa: jabÅ‚ka obrać, pokroić w drobnÄ… kostkÄ™, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10 minut z 50 g masÅ‚a, 50 g cukru i rodzynkami.Zagęścić Budyniem Å›mietankowym (proszkiem) i mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ…. WyÅ‚ożyćna ciasto. Polewa: PozostaÅ‚e masÅ‚o (10 g) i cukier (75 g), miód, pÅ‚atki migdaÅ‚owe i mleko poÅ‚Ä…czyć, zagotować. GorÄ…cÄ… polewÄ™ wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut w temp. 180-200°C. Kroić schÅ‚odzone.

Nadesłał: Monika O. <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności