Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3067 razy.
25 dag masła lub margaryny,
2 żółtka,
50 dag jabłek,
20 dag biszkoptów,
1 opakowanie galaretki owocowej,
20 dag (niepełna szklanka) cukru,
olejek waniliowy
Masło lub margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać kilka kropli olejku waniliowego, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i szybko wymieszać z utartą masą. Dno tortownicy wyłożyć szczelnie biszkoptami. Na biszkoptach umieścić masę jabłeczną. Tortownicę wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, zmniejszając o 1/3 ilość wody. Tężejącą galaretką zalać torcik. Całość zastudzić w lodówce. Zamiast galaretki można wierzch torciku posypać posiekanymi orzechami, rodzynkami, udekorować owocami z syropu itp.