<- TORCIK SEROWYLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTorcik waflowo-kaimakowy ->

PDF Drukuj

Torcik truskawkowo-orzechowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2841 razy.


ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
15 dag masła lub margaryny,
1 żółtko,
1 łyżka zimnej wody

masa:
20 dag masła lub margaryny,
2 żółtka,
10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
cukier waniliowy,
10 dag łuskanych orzechów lub migdałów,
50 dag truskawek,
1 galaretka o smaku truskawkowym

Sporządzić ciasto kruche. Chłodzone ciasto pokroić w plastry grubości około 1/2 cm i wyłożyć nimi tortownicę (dno i boki do 3/4 wysokości). Miejsca złączeń zgnieść palcami. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Ciasto wystudzić. Przygotować masę: orzechy zemleć lub drobno posiekać (migdały sparzyć, obrać z łupinek i posiekać). Masło rozetrzeć w makutrze, dodając stopniowo cukier, cukier anilinowy i na końcu orzechy lub migdały. Masę wyłożyć na ciasto, ułożyć, na niej umyte, osączone i odszypułkowane truskawki, lekko je wciskając. Owoce zalać tężejącą galaretką. Torcik pozostawić w chłodnym miejscu (nie wstawiać do lodówki, gdyż kruche ciasto staje się twarde i niesmaczne).

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności