<- Tort migdałowy ProvenceLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort Mocca ->

PDF Drukuj

Tort miodowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3240 razy.


ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
15 dag margaryny,
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego,
15 dag (8 łyżek) cukru,
2 jaja,
1 łyżeczka sody,
tłuszcz i tarta bułka do formy

masa:
15 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
2 żółtka,
2 szklanki mleka,
3 czubate łyżki kaszy manny,
olejek migdałowy,
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych

Margarynę roztopić z miodem, cukrem i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, wlać do niej ostudzoną masę, jaja i dokładnie utrzeć. Ciasto podzielić na 3 części. W tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą� bułką upiec kolejno 3 placki. Przygotować masę: zagotować mleko z kaszą i ostudzić. Utrzeć Margarynę z cukrem i żółtkami, połączyć z ostudzoną kaszą. Całość dokładnie utrzeć, dodać olejek migdałowy, zmielone orzechy lub wiórki kokosowe. Masą przełożyć placki i posmarować wierzch tortu. Spożywać w kilka godzin po przełożeniu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności