<- BUŁECZKI DROŹDŹOWE Z SEREMLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCaluski ->

PDF Drukuj

Bułka pszenna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3171 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki pszennej,
5 dag drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
płaska łyżeczka soli,
woda,
tłuszcz do blachy,
mak,
kminek lub czarnuszka do posypania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać sól, rozczyn drożdżowy i tyle wody, aby uzyskać ciasto o dosyć gęstej konsystencji. Wyrabiać ciasto ręką co najmniej przez 30 min, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Lekko uformować ręką bochenek i ułożyć na natłuszczonej blasze lub umieścić w wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremce. Pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Na wierzchu posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. Piec, w średnio gorącym piekarniku koło 50 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
co to znaczy" w średnio nagżanym piekarniku"?Ile to mniej więcej stopni celscjusza?
Nadesłał(a): akowal <akowal_777@op.pl> 2009-07-10 00:07:40


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności