<- Bułka pszennaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCAŁUSKi ->

PDF Drukuj

Caluski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5588 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
200 g orzechow,
50 g fig,
50 g skorki pomaranczowej,
200 g cukru pudru,
50 g rodzynkow,
sok z 1 cytryny,
4 bialka,
50 malych oplatkow.

1. Orzechy, figi, rodzynki i skorke pomaranczowa posiekac.
2. Bialka ubic na sztywna piane. Naczynie z piana postawic na parze, dodac cukier, ubijac tak dlugo, az masa zgestnieje.
3. Zdjac z ognia, dalej ubijac, az masa ostygnie. Wymieszac wszystkie skladniki
z sokiem z cytryny i nakladac na oplatki. Piec ok. 20 min w temp. 160żC. Ostudzone ciasteczka mozna pokryc lukrem i posypac bakaliami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
o ile pamietam do całuskow dodaje sie twarogu co to za przepis beznadzieja
Nadesłał(a): nikita 2006-02-20 22:02:27


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności