<- Ciastka domowe francuskieLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiastka francuskie z gruszkami ->

PDF Drukuj

Ciastka drożdżowe posypane cukrem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3760 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
2 dag (1 łyżka) cukru,
25 dag margaryny,
8 łyżek mleka,
4 dag drożdży,
gruby cukier kryształ do posypania ciastek,
tłuszcz do blachy

Sporządzić rozczyn z letniego mleka, drożdży i łyżki cukru. Mąkę posiekać z margaryną i wyrobić ciasto. Dodać rozczyn i ponownie wyrobić. Ciasto zawinąć w serwetę, włożyć do zimnej wody, gdy wypłynie wyjąć. Odkrawać małe kawałki i wałkować na grubość 1 cm. Ciastka wykrawać szklanką, przykrywać je mniejszymi kółeczkami wyciętymi kieliszkiem. Na wierzchu posypać cukrem kryształem. Ciastka ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i poczekać, aż podrosną. Piec w średnio gorącym piekarniku do momentu zrumienienia. Ciastka te nadają się do dłuższego przechowywania.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
wszystko fajnie tylko trzymam to w wodzie juz 0,5 h i nie wypływa ???
Nadesłał(a): młody piekarz <przemkum@poczta.onet.pl> 2006-04-03 19:04:40

Chyba wyciągać. Wygląda na to, że ci ciasto nie urosło - słabe drożdże, mało cukru, za chłodne mleko?!?
Nadesłał(a): magda 2006-04-04 08:04:30


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności