Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4228 razy.
Ok. 10 szt. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto francuskie:
250 g maki,
250 g masla,
125 ml zimnej wody,
1 lyzeczka octu,
sol.
Inne:
5 gruszek,
2 lyzki platkow migdalowych,
cukier puder do posypania ciastek.
1. Przygotowac ciasto: do przesianej maki dodac sol, wlac zimna wode wymieszana
z octem. Zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc
i wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok.
20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku.
Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac do
wewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokat
o wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat.
Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc te powtorzyc jeszcze 3 razy.
2. Ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm na desce lekko posypanej maka. Wykroic
ciastka o ksztalcie gruszki przekrojonej wzdluz.
3. Gruszki obrac, przekroic wzdluz na polowki, usunac gniazda nasienne, pokroic
na cienkie plasterki prostopadle do powierzchni przekrojonej gruszki. Zrekonstruowac pierwotny ksztalt gruszki, ulozyc na wykrojonych ciastkach, posypac platkami migdalowymi.
4. Piec 15 min w temp. 240żC. Gorace ciastka posypac cukrem pudrem.
- Takie same ciastka mozna upiec z jablkami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach