<- Ciastka ponczoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą 2 ->

PDF Drukuj

Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4450 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
1 jajo,
1 żółtko,
1 szklanka śmietany,
szczypta soli,
marmolada lub konfitura

Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę, jajo, żółtko, sól i szybko zarobić ciasto. Owinąć je w serwetkę i włożyć na noc do zimnej wody. Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyciąć radełkiem kwadraty o boku 10 cm. Brzegi posmarować białkiem. Na środku każdego kwadratu ułożyć porcję marmolady lub konfitury, złożyć na pół po przekątnej lub wzdłuż, zlepić brzegi i upiec na złoty kolor w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu można ciastka polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności