<- Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą 1Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiastka półkruche wyciskane przez maszynkę ->

PDF Drukuj

Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3921 razy.


ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
1 żółtko,
3 łyżki cukru,
2-3 łyżki śmietany,
1 łyżeczka octu,
sól

nadzienie:
20 dag marmolady,
cukier waniliowy,
1 łyżka utartego przesianego biszkoptu,
1 jajo do smarowania ciasta,
orzechy,
cukier kryształ i cukier waniliowy do posypania

Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, połączyć i szybko zarobić ciasto. Umieścić je w lodówce i przygotować nadzienie. Marmoladę utrzeć, dodać cukier waniliowy i biszkopt, dokładnie wymieszać. Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i okrągłą foremką lub szklanką wykroić ciastka. Na każdym ciastku umieścić szprycą lub łyżeczką porcję nadzienia. Ciastka złożyć na pół, lekko d Cisnąć, posmarować roztrzepanym jajem i posypać posiekanymi orzechami zmieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Piec w bardzo gorącym piekarniku około 20 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności