<- Ciasto ucierane 1Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto ucierane 3 ->

PDF Drukuj

Ciasto ucierane 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4375 razy.


15 dag (3/4 szklanki) mąki,
15 dag (8 łyżek) cukru,
15 dag tłuszczu (masła, margaryny lub smalcu),
4 jaja,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Utrzeć dokładnie tłuszcz z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka i ucierać dalej. Kiedy masa będzie pulchna dodawać, ciągle mieszając, po łyżce mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności