<- Ciasto ucierane 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto ucierane 4 ->

PDF Drukuj

Ciasto ucierane 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4146 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
szklanka śmietany,
4 jaja,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę starannie utrzeć z cukrem, dodać żółtka, połowę mąki i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i niewielkiej ilości cukru. Ubitą pianę i resztę mąki dokładać do ciasta, delikatnie mieszając gotowe ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności