<- Galaretka twarożkowo-truskawkowaLista potraw z grupy: DeserGALARETKA Z KWAŚNEGO MLEKA ->

PDF Drukuj

Galaretka waniliowa z truskawkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1729 razy.


2 jaja,
2 szklanki mleka,
3 łyżki cukru,
zapach waniliowy,
2 łyżeczki żelatyny,
15 dag truskawek,
1/2 butelki śmietany,
1 łyżeczka cukru pudru

Jaja wymyć, oddzielić żółtka, utrzeć z cukrem. Wlewać gorące mleko do utartych jajek, mieszając i zaparzyć masę jajeczną. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać zapach waniliowy. Źelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody i wymieszać z masą jajeczną. Przelać do kompotierki i odstawić do ostudzenia. Truskawki wymyć, osączyć, usunąć szypułki, ułożyć na zastygniętej galarecie. Śmietanę ubić, dodając pod koniec cukru pudru i rozłożyć na truskawkach.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności