<- GALARETKA Z KWAŚNEGO MLEKALista potraw z grupy: DeserGalaretka z mleka zsiadłego ->

PDF Drukuj

Galaretka z kwaśnego mleka i poziomek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2034 razy.


1 1/3 szklanki kwaśnego mleka,
1/2 szklanki śmietany,
15 dag cukru pudru,
12 dag żelatyny,
30 dag poziomek

Wybrać 1 szklankę dorodnych, równych owoców. Pozostałe zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Źelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, dodać do gorącego przecieru i rozpuścić. Osłodzić, wymieszać, ostudzić. Dodać kwaśne mleko i śmietanę. Jeszcze raz wymieszać. Do kompotierek lub szerokich kieliszków (szampanek) rozłożyć owoce i zalać krzepnącą galaretką.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności