<- GRUSZKI W CZEKOLADZIE Z RUMEMLista potraw z grupy: DeserGruszki w sosie waniliowym ->

PDF Drukuj

Gruszki w sosie mleczno-kakaowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1637 razy.


1/2 kg gruszek,
6-8 dag cukru,
1 i 1/2 szklanki mleka,
2 dag mąki ziemniaczanej,
1-2 dag kakao,
2 żółtka

Umyte, obrane gruszki przekroić na pół, usunąć nasiona. Zagotować 3/4 szklanki wody z połową cukru, do syropu włożyć owoce, ugotować na półmiekko, ostudzić. Ostudzone półówki gruszek ułożyć w salaterce. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością przegotowanego, zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, mieszając zagotować. Źółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem, wlać do nich ubijając mleko z mąką i syrop z gruszek, dodać kakao, ubijać masę do zgęstnienia. Ciepłym sosem zalać gruszki, ostudzić.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności