<- Jabłka z wiśniami w kremieLista potraw z grupy: DeserJABŁUSZKA BAGDADZKIE ->

PDF Drukuj

Jabłka zapiekane z poziomkami w cieście biszkopto

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1485 razy.


Ciasto:
6-8 dag mąki,
3 jajka,
8 dag cukru,
3/4 szklanki śmietany
8 winnych jabłek (antonówki, landsberskie),
15 dag poziomek,
4 dag cukru pudru,
2 dag tłuszczu do formy

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdka nasienne. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim jabłka jedno obok drugiego, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć poziomki i posypać cukrem pudrem. Przyrządzić ciasto. Źółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać śmietanę i przesianą mąkę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać, aby nie uszkodzić jej struktury. Ciastem pokryć jabłka z poziomkami, wstawić do gorącego piekarnika (250C) na 30-40 min. Podawać na tym samym półmisku, na którym się jabłka zapiekały.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności